Wat is een DGA, ofwel directeur- grootaandeelhouder?

Wat is een DGA, ofwel directeur- grootaandeelhouder?

Bij een onderneming, die geregistreerd staat als een besloten vennootschap (BV), hoort soms een directeur-grootaandeelhouder (DGA). Wanneer je echter aandeelhouder bent van een onderneming en tegelijkertijd bestuurder, betekent dat niet automatisch dat je ook directeur-grootaandeelhouder bent.

Maar wanneer ben je dat dan eigenlijk wel? En wat is een directeur-grootaandeelhouder dan precies? Hieronder kom je er alle over te weten.

Wat is een DGA?

Een directeur-grootaandeelhouder is iemand die bij een onderneming werkt in een relatief hoge bestuurlijke functie. In de meeste gevallen gaat het zelfs om de hoogste bestuurlijke functie. Het gaat daarbij overigens wel om een onderneming met als rechtsvorm een besloten vennootschap of een naamloze vennootschap.

Verder werkt een DGA niet alleen maar bij de onderneming in een hoge bestuurlijke functie, maar heeft hij of zij daarnaast ook nog eens een aanzienlijk deel van de aandelen van het bedrijf in bezit.

Boekhouding kappersadministratieWanneer kies je als kapper voor een BV en wanneer voor een eenmanszaak?



Wanneer ben je DGA?

Er zijn verschillende voorwaarden om te bepalen of je een DGA bent. Je dient als bestuurder binnen een bedrijf minimaal 50% van de stemmen binnen de Algemene vergadering van Aandeelhouders te vertegenwoordigen. Daarnaast moet je ook de beschikking hebben over minimaal de helft van de stemgerechtigde aandelen. Let wel: dit is iets anders dan de helft van de totale aandelen.

Daarnaast mogen de overige aandeelhouders niet een versterkte meerderheid hebben om je er zodanig uit te kunnen werken. Je bent overigens ook directeur-grootaandeelhouder als binnen de vennootschap minstens tweederde van de aandelen in het bezit zijn van familie tot in de derde graad.

Waarom is dat zo belangrijk?

Het is van groot belang voor je persoonlijke positie om te weten of je al dan niet als directeur-grootaandeelhouder aangemerkt kan worden van een bedrijf. Wanneer dat namelijk het geval is, kan dat behoorlijk veel invloed hebben op verschillende aspecten. Denk bijvoorbeeld alleen al aan het salaris dat bij een directeur-grootaandeelhouder een stuk hoger ligt dan de gemiddelde 'gewone' bestuurder.

Verder heeft het feit dat je aangemerkt wordt als directeur-grootaandeelhouder ook behoorlijk veel invloed wanneer je ziek wordt. Als werknemer word je dan vaak automatisch doorbetaald. Dat is bij deze functie echter niet het geval omdat er volgens de wet geen sprake is van een arbeidsverhouding. Je wordt aangemerkt als zelfstandig ondernemer.

Je kunt dit echter wel voorkomen door hier in de arbeidsovereenkomst schriftelijk afspraken over te maken. Ook heeft de functie invloed op het afsluiten van verzekeringen voor jou persoonlijk of het bedrijf.

Administratie, Boekhouding en Salonautomatisering voor kappers

Hulp bij je administratie

Wil je als kapper hulp bij jouw belastingadministratie, dan kunnen wij je helpen. Wij verzorgen voor jou ondersteuning bij:

Contact

Heb je nog vragen, neem gerust contact met ons op!
Reactie plaatsen