Wat is goodwill?

Wat is goodwill?

Bij een bedrijfsovername wordt de prijs van de onderneming bepaald aan de hand van een aantal factoren. Eerst wordt er gekeken naar de activa en de passiva. Deze twee bepalen niet altijd de volledige prijs: in veel gevallen wordt er ook gesproken over goodwill, oftewel ‘welwillendheid’.

Dit bedrag is geen vast bedrag, er moet vaak over onderhandeld worden om tot het bedrag voor de goodwill te komen. Wat is het precies en welke twee soorten goodwill zijn er?

De betekenis van goodwill

Goodwill is een bedrag dat betaald wordt bij de overname van een bedrijf. Het heeft niet te maken met de waarde van de panden of de inventaris, maar heeft te maken met de meerwaarde die de ondernemer opgebouwd heeft voor het bedrijf of de meerwaarde die te danken is aan het bedrijf als geheel.

Dit kan te maken hebben met de merknaam, de reputatie van het bedrijf of een bestaande (grote) klantenkring die bij de overname van het bedrijf directe omzet oplevert aan de volgende ondernemer.

Boekhouding kappersadministratie
Wanneer kies je als kapper voor een BV en wanneer voor een eenmanszaak?Ondernemingsgoodwill

De eerste vorm van goodwill is de ondernemingsgoodwill. In dit geval wordt de goodwill betaald omdat de onderneming bijvoorbeeld een geweldig recept ontwikkeld heeft of omdat er een bepaalde positie in de markt verworven is die bijzonder is.

Persoonlijke goodwill

De tweede vorm van goodwill is de persoonlijke goodwill. In dit geval gaat het niet om de resultaten of pluspunten van de onderneming, maar wordt de goodwill betaald vanwege de successen van de ondernemer zelf. Dit kan te maken hebben met de vakkennis die binnen het bedrijf blijft bij overname of de reputatie die de ondernemer zelf opgebouwd heeft voor zijn business.

Administratie, Boekhouding en Salonautomatisering voor kappers

Hulp bij je administratie

Wil je als kapper hulp bij jouw belastingadministratie, dan kunnen wij je helpen. Wij verzorgen voor jou ondersteuning bij:

Contact

Heb je nog vragen, neem gerust contact met ons op!
Reactie plaatsen