Wat is een BV, ofwel Besloten Vennootschap?

Wat is een BV, ofwel Besloten Vennootschap?

Wanneer je als ondernemer een bedrijf op wilt gaan richten, dien je een rechtsvorm te kiezen. Ook kan het gebeuren dat je een bedrijf hebt opgericht en juist van rechtsvorm wilt veranderen. Gelukkig is dat in Nederland ook mogelijk.

De besloten vennootschap, ook wel bv genoemd, is één van de rechtsvormen die je kunt kiezen. Maar wat is een BV precies? Wat zijn precies de voordelen en nadelen van deze rechtsvorm? En hoe kun je een BV eigenlijk oprichten?

Wat is een BV?

Zoals gezegd is de besloten vennootschap een rechtsvorm. De belangrijkste eigenschap van deze rechtsvorm is dat er beperkte persoonlijke aansprakelijkheid is. Als er iets gebeurt uit naam van het bedrijf ofwel je BV, is echt het bedrijf zelf aansprakelijk en niet jij, degene die het heeft opgericht.

Je kunt overigens ook gewoon de enige werknemer van jouw BV zijn. Ook wanneer je dus een zelfstandige zonder personeel bent, is het oprichten van een BV een optie.

Boekhouding kappersadministratie

Wanneer kies je als kapper voor een BV en wanneer voor een eenmanszaak?Voordelen BV

Een BV kent diverse voordelen. De grootste is zojuist al genoemd: je bent met je privévermogen niet aansprakelijk wanneer de BV schulden krijgt. Daar komt bij dat je verschillende belastingvoordelen hebt en dat je ook als bestuurder van de BV slechts voor een gedeelte aansprakelijk bent als er iets mis gaat.

Mocht je verder groeien, is het als BV eenvoudig om tegen zeer gunstige voorwaarden personeel te werven.

Nadelen BV

Er zijn echter ook wel wat nadelen. De oprichtingskosten zijn bijvoorbeeld hoog en ook de administratiekosten zijn niet mals. Je dient behoorlijk veel winst te maken, wil je een BV rendabel maken. Bij kleine winst moet je namelijk filnk veel vennootschapsbelasting betalen.

Als je minder winst maakt dan 150.000 euro per jaar is het niet verstandig om voor een BV te kiezen. Overigens ben je bij wanbeheer als eigenaar of directeur wel degelijk aansprakelijk. Het is dan ook logisch dat veel kleine en startende bedrijven liever voor een eenmanszaak kiezen en later alsnog een BV worden.

Hoe richt je een BV op?

Het oprichten van een BV gaat via de notaris. Daarvoor dien je ook de kosten te betalen. Bij de notaris wordt een akte opgesteld waarin de statuten van de BV zijn opgenomen.

Om te beginnen moet je wel minimaal 1 eurocent startkapitaal investeren in de vennootschap. Vervolgens zorgt de notaris ervoor dat je BV wordt ingeschreven in het Handelsregister.

Administratie, Boekhouding en Salonautomatisering voor kappers

Hulp bij je administratie

Wil je als kapper hulp bij jouw belastingadministratie, dan kunnen wij je helpen. Wij verzorgen voor jou ondersteuning bij:

Contact

Heb je nog vragen, neem gerust contact met ons op!
Reactie plaatsen