Wat is dividend?

Wat is dividend?

Dividend is een beloning voor de aandeelhouders die hun kapitaal beschikbaar gesteld hebben voor het bedrijf waarin zij aandelen gekocht hebben. Deze aandeelhouders zijn in feite de mede-eigenaren en krijgen dividend uitgekeerd wanneer het bedrijf besluit om de winst te verdelen onder de eigenaren.

Wanneer wordt er geen dividend uitgekeerd?

Een beursgenoteerd bedrijf heeft meerdere opties wanneer er winst gemaakt is. Het bedrijf kan ervoor kiezen om de winst in het bedrijf te houden. Bijvoorbeeld om investeringen te doen of een grotere reserve aan te houden voor de nabije toekomst.

In deze gevallen wordt er geen dividend uitgekeerd, net als in de gevallen waarin de bedrijven geen winst maken. Bedrijven waarvan de koers met regelmaat stijgt, kunnen besluiten om geen dividend uit te keren omdat de waardestijging van de aandelen zelf motiverend of belonend genoeg is voor de aandeelhouders (zoals Google doet).

Boekhouding kappersadministratieWanneer kies je als kapper voor een BV en wanneer voor een eenmanszaak?Wanneer wordt er wel dividend uitgekeerd?

Veel bedrijven met een groot aantal aandeelhouders kiezen ervoor om met enige regelmaat dividend uit te keren. Op die manier worden de aandeelhouders als het ware beloond voor het vasthouden van de aandelen. Een nadeel is dat de beurswaarde van het bedrijf daalt na het uitkeren van het dividend, omdat de waarde van het bedrijf minder wordt door het uitbetalen van het dividend.

Wanneer er dividend uitgekeerd wordt, doet het bestuur een voorstel voor de hoogte van het dividend. Dit moet goedgekeurd worden door de aandeelhouders. Er zijn twee manieren om dividend uit te betalen: er kan cashdividend (geld) uitgekeerd worden of stockdividend (aandelen).

Dividend in beleggingsportefeuilles

De meeste mensen die beleggen via een fonds, zien met regelmaat kleine bedragen bijgeschreven worden zonder dat zij aandelen verkopen. In dit geval is er dividend uitgekeerd door een van de bedrijven die in opgenomen is binnen de beleggingsportefeuille van het fonds.

Om geld te verdienen met beleggen ben je natuurlijk niet uitsluitend aangewezen op het uitkeren van dividend. Het is een extra factor op de mogelijke stijging van de beurskoers van de aandelen die je in je portefeuille hebt.

Administratie, Boekhouding en Salonautomatisering voor kappers

Hulp bij je administratie

Wil je als kapper hulp bij jouw belastingadministratie, dan kunnen wij je helpen. Wij verzorgen voor jou ondersteuning bij:

Contact

Heb je nog vragen, neem gerust contact met ons op!
Reactie plaatsen