Ben jij van plan om binnenkort een medewerker aan te nemen voor jouw kapsalon? Dan zijn er een aantal dingen waar je van tevoren over na moet denken. Een van die zaken is het arbeidscontract. Wij vertellen jou over de verschillende vormen waar je uit kunt kiezen en lichten de voor- en nadelen van de belangrijkste arbeidscontracten toe.
Het kiezen van het juiste arbeidscontract is vaak lastig. Helemaal wanneer je voor het eerst iemand aanneemt. Allereerst is het belangrijk na te gaan wat jouw wensen zijn. Wat voor werknemer zoek je precies? Wat zijn de werkzaamheden en hoeveel uren moet hij of zij inzetbaar zijn? Wil je iemand die je kunt oproepen bij drukte of iemand die je altijd kan ondersteunen? Dit zijn allemaal belangrijke vragen, die invloed hebben op de keuze voor het arbeidscontract. Denk hier dus van tevoren goed over na en zet de antwoorden voor jezelf op papier. Deze vragen vormen tevens de basis van je vacaturetekst, dus hier goed over na denken is sowieso wel handig.
Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd en onbepaalde tijd.
Je hebt iemand gevonden die je graag wilt aannemen. Dan moet je een arbeidsovereenkomst opstellen. Allereerst is er de keuze tussen een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt ook wel een vast contract genoemd. Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd noemt men ook wel een tijdelijk contract.
Arbeidsovereenkomst onbepaalde tijd
Bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd neem je de werknemer vast in dienst voor een bepaald aantal uren. Staat in het contract dat diegene 32 uur per week werkt, dan moet jij deze uren ook elke maand uitbetalen. Werknemers met een vast contract hebben recht op doorbetaling bij ziekte en zijn wettelijk beschermd tegen ontslag.
Wil je een werknemer met een vast contract ontslaan (met of zonder wederzijdse overeenstemming), dan zul je een wettelijke ontslagprocedure moeten doorlopen. Een vast contract heeft echter ook voordelen. Je creëert loyaliteit: in tijden van schaarste heb je minder kans dat goede werknemers weglopen naar andere bedrijven.
Zie ook: Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (vast contract)
Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd
De andere keuze is die van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Hierbij staat van tevoren vast hoelang de medewerker in dienst blijft. Vaak is dit zes maanden of een jaar. Hiervoor kun je kiezen wanneer je niet zeker weet of je in de toekomst genoeg werk hebt voor de werknemer. Deze vorm van contracten wordt ook vaak gebruikt wanneer een werknemer wordt aangenomen voor een bepaald project en bij seizoenswerk.
Wil je iemand met een tijdelijk contract ontslaan? Dit is gemakkelijker dan bij iemand met een vast contract. Je kunt aan het einde van de contractduur namelijk het contract niet verlengen en de medewerker laten gaan. Goed om te weten is dat je maximaal 3 van deze contracten achter elkaar mag aanbieden en de werknemer niet langer dan 24 maanden voor je mag werken. Is dit wel het geval, dan wordt het contract automatisch omgezet in een vast contract.
Zie ook: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (tijdelijk contract)
Nulurencontract
Naast een arbeidsovereenkomst voor bepaalde en onbepaalde tijd zijn er nog twee belangrijke contractvormen: het nulurencontract en de payroll constructie.
Met een nulurencontract heeft een werknemer geen garantie op een bepaald aantal uren werk.
Je kunt de werknemer oproepen of inroosteren wanneer dit nodig is. De werknemer krijgt alleen betaald wanneer hij werkt, maar voor elke dienst moet wel minimaal drie uur uitbetaald worden. Goed om te weten is ook dat een nulurencontract zowel een vast als tijdelijk contract kan zijn.
Payroll constructie
Dan is er tot slot de payroll constructie. Hierbij draag je de juridische verantwoordelijkheid van jouw medewerkers over aan een payrollbedrijf. Deze bedrijven nemen de bedrijfsrisico’s over. Zij zijn dan verantwoordelijk voor zaken als betaling bij ziekte, personeels- en salarisadministratie en de betalingen van sociale lasten, loonbelasting en pensioenpremies.
Jij blijft zelf verantwoordelijk voor de werving en selectie van personeel, de functioneringsgesprekken en de bedrijfsvoering. Het voordeel van een payroll constructie is dat jij je bezig kunt houden met het ondernemen en je kunt focussen op waar jij goed in bent.
Zie ook: Wat is payroll en wanneer zet je de payroll constructie in?
Zo maak jij de beste keuze
Al met al hangt de beste keuze vooral af van de situatie waarin jouw organisatie zich bevindt. Wil je eerst kijken hoe het werken met een nieuwe medewerker bevalt? Kies dan voor een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd.
Indien gewenst kun je deze altijd nog omzetten in een vast contract. Een nulurencontract kan handig zijn wanneer de hoeveelheid werk sterk fluctueert. Lijkt een payroll constructie jou wel wat? Je kunt de loonadministratie en het doorrekenen van de kosten uitbesteden aan kappersadministratie.nl. Kijk vandaag nog op onze site voor alle mogelijkheden.
Kappersadministratie, net dat ene stapje extra
Mijn naam is Ronald Geerlings, de drijvende kracht achter kappersadministratie. Met ons team staan wij elke dag voor jou, als kapper, klaar. Wij helpen je bij je complete administratie en de invulling van personeelszaken. Wij hebben ons voor de volle 100% toegelegd op de kappersbranche waardoor wij dit vak van A tot Z kennen. Concreet kun je bij ons terecht voor de volgende diensten:
Liever bellen: 0573 459210