Medewerker ontslaan met wederzijds goedvinden
Er zijn verschillende vormen van ontslag en ontslag kan op vele verschillende gronden plaatsvinden. In dit artikel leer jij als kapper-ondernemer wat er bij een ontslag met wederzijds goedvinden komt kijken. Allereerst zal de vraag worden beantwoord wat het precies inhoudt. Daarnaast zullen redenen voor een dergelijk ontslag aan bod komen, wanneer zo’n regeling raadzaam is, wat de voordelen voor zowel jou als ondernemer-werkgever zijn als voor de ontslagen werknemer en waar je terecht kunt voor verder juridisch advies.

Criteria ‘ontslag met wederzijds goedvinden

Zoals de term al aangeeft, kunnen bij ontslag met wederzijds goedvinden zowel jij als de ontslagen werknemer ermee instemmen een arbeidsovereenkomst te beëindigen. Dit is een verschil met het zogenaamde ontslag op staande voet, waarbij jij als werkgever zonder overeenstemming een werknemer de laan uit stuurt. Meestal omdat hij/zij zich schuldig heeft gemaakt aan een ernstige overtreding.
Belangrijk is wel dat deze wederzijds goed bevonden beëindiging schriftelijk in een vaststellingsovereenkomst wordt opgetekend. Van wederzijds goedvinden is verder pas echt sprake wanneer je afspraken hebt gemaakt over de financiële afhandeling van het ontslag. Onder meer de einddatum en een eventuele ontslagvergoeding moeten geregeld zijn.

Redenen voor ontslag met wederzijds goedvinden

Een ontslag met wederzijds goedvinden biedt zowel de werkgever als werknemer voordelen. Voor jou als werkgever is het voordelig, omdat het in de praktijk steeds moeilijker blijkt  om een ontslag via de kantonrechter af te dwingen. Als disfunctioneren de reden tot ontslag is, kan dat vaak moeilijk worden aangetoond. Ook kunnen verstoorde arbeidsverhoudingen op deze manier anders dan via een energievretend, langslepend juridisch gevecht worden opgelost.
Daar komt bij dat de rechter kan bepalen dat de werknemer herplaatst moet worden, wat meestal voor zowel de werkgever als werknemer niet prettig is. Wat een goede schikking is, hangt vaak van de omstandigheden af en daarom is het raadzaam om met de werknemer om de tafel te gaan zitten om goede afspraken te maken, zodat er ook daadwerkelijk sprake is van wederzijds goedvinden en juridische procedures vermeden worden.

Wederzijds goedvinden, goed idee?

Hiervoor geldt de vuistregel: wat zijn je verwachtingen van ontslag via een andere weg. Denk bijvoorbeeld aan ontslag op staande voet of het uitzitten van de arbeidsovereenkomst? Besef dat zaken als ‘past niet in het bedrijfsproces’ maar moeilijk hard te maken zijn. Zeker als je een onvolledig dossier hebt van de werknemer die je wilt ontslaan, is de kans groot dat de rechter je gedwongen ontslagverzoek afwijst.

Voordelen werknemer

De voordelen voor jou als werkgever zijn hier grotendeels al genoemd. Het scheelt een oneindig juridisch getouwtrek en een uitspraak van de kantonrechter waarin wordt bepaald dat de werknemer aan moet blijven. Je kunt ook voorkomen dat jij een torenhoge ontslagvergoeding moet betalen. Voor de werknemer betekent het vaak dat hij extra voordelen mag verwachten, zoals een ontslagvergoeding. Verder is het voor de werknemer vaak prettig, omdat hij niet met een traumatische ervaring de deur achter zich dichttrekt en omdat gedwongen ontslag slecht kan overkomen bij toekomstige sollicitaties.

Ondersteuning bij ontslag en werknemers

Wil je vakkundige ondersteuning bij mogelijk ontslag van een werknemer. Het team van kappersadministratie staat voor je klaar om je verder te helpen.

Kappersadministratie, net dat ene stapje extra

Mijn naam is Ronald Geerlings, de drijvende kracht achter kappersadministratie. Met ons team staan wij elke dag voor jou, als kapper, klaar. Wij helpen je bij je complete administratie en de invulling van personeelszaken. Wij hebben ons voor de volle 100% toegelegd op de kappersbranche waardoor wij dit vak van A tot Z kennen. Concreet kun je bij ons terecht voor de volgende diensten:

Liever bellen: 0573 459210

Gerelateerde artikelen

Over de schrijver
Mijn naam is Ronald Geerlings, de drijvende kracht achter kappersadministratie. Met ons team staan wij elke dag voor jou, als kapper, klaar. Wij helpen je bij je complete administratie en de invulling van personeelszaken. Wij hebben ons voor de volle 100% toegelegd op de kappersbranche waardoor wij dit vak van A tot Z kennen.
Reactie plaatsen