Medewerker op staande voet ontslaan als werkgever

Medewerker op staande voet ontslaan als werkgever

Het ontslaan van een medewerker op staande voet wordt gezien als een zware vorm van ontslag. Het ontslaan op staande voet is buitengewoon nadelig voor de werknemer, dit is ook de reden dat dit ontslag met enige voorzichtigheid toegepast moet worden.

Wat is ontslag op staande voet?

Het ontslag op staande voet is een direct ontslag; het dienstverband eindigt meteen, zonder rekening te houden met de opzegtermijn. Het ontslag maakt het mogelijk per direct afscheid te nemen van een werknemer. De werknemer krijgt mondeling of schriftelijk een kennisgeving van het ontslag en vanaf dat moment is de medewerker niet meer in dienst bij de werkgever.

Redenen voor het directe ontslag

De wet geeft ruimte voor drie redenen voor het directe ontslag:

  • Er is spraken van een dringende reden;
  • Het ontslag moet onverwijld zijn;
  • De dringende reden moet onverwijld meegedeeld worden.

Onverwijld betekent dat het meteen moet gebeuren, een werkgever moet dus meteen na het ontstaan van de dringende reden het ontslag kenbaar maken. Ook moet je als werkgever gelijk de werknemer op de hoogte stellen van wat de reden is voor het ontslaan.

Waneer mag een het directe ontslag

Ontslag mag als de wetgeving dat toelaat. Dit doet de wet alleen bij een dringende reden en daar kun je zaken als diefstal, verduistering, fraude, mishandeling, bedreiging en onder sommige omstandigheden werkweigering of zeer grove belediging onder verstaan.

Wat is het recht van de werkgever bij het directe ontslag

De werkgever heeft het recht om het ontslag direct in te laten gaan. Tevens heeft de werkgever het recht het ontslag zonder goedkeuring van het UWV of een kantonrechter uit te voeren. Ook heeft de werkgever het recht uitbetalingen van het loon per direct te stoppen. Het stoppen met het betalen van loon is vanaf het moment van ontslag. Eerder verdiend loon moet uitbetaald worden en zo ook het vakantiegeld.

Wat is het recht van de medewerker bij het directe ontslag

Als medewerker heb je het recht het directe ontslag aan te vechten, dit kan tot twee maanden na het directe ontslag via de rechtbank. In plaats van het aanvechten van het ontslag heb je als medewerker ook het recht een vergoeding te vragen voor het ontslag.

Wanneer mag het directe ontslag niet?

Het directe ontslag mag niet als niet aan de wetgeving voldaan is. Is de werkgever vergeten te vertellen wat de reden is van het ontslag, dan is het ongeldig. Dit geldt ook als een werkgever bij de reden opgeeft dat het ontslag gegeven is door iets wat een tijd geleden al is gebeurd. Bij ziekte mag het directe ontslag ook niet, tenzij de medewerker niet ziek is maar wel aangeeft ziek te zijn en dit bewijsbaar is. Ook een medewerker die zwanger is mag niet vanwege die zwangerschap op staande voet ontslagen worden.

Wat te doen bij ontslag op staande voet

Wil je een medewerker op staande voet ontslaan, dan is het altijd raadzaam juridisch advies in te winnen. Wij staan altijd voor je klaar om je dan te helpen.

Kappersadministratie, net dat ene stapje extra

Mijn naam is Ronald Geerlings, de drijvende kracht achter kappersadministratie. Met ons team staan wij elke dag voor jou, als kapper, klaar. Wij helpen je bij je complete administratie en de invulling van personeelszaken. Wij hebben ons voor de volle 100% toegelegd op de kappersbranche waardoor wij dit vak van A tot Z kennen. Concreet kun je bij ons terecht voor de volgende diensten:

Liever bellen: 0573 459210

Gerelateerde artikelen

Over de schrijver
Mijn naam is Ronald Geerlings, de drijvende kracht achter kappersadministratie. Met ons team staan wij elke dag voor jou, als kapper, klaar. Wij helpen je bij je complete administratie en de invulling van personeelszaken. Wij hebben ons voor de volle 100% toegelegd op de kappersbranche waardoor wij dit vak van A tot Z kennen.
Reactie plaatsen