Mkb-vrijstelling: wat is het en hoe werkt het?

Wat is de mkb-vrijstelling of mkb-winstvrijstelling en wat kun jij als kapper met deze vrijstelling?

Wat is de mkb-winstvrijstelling?

Mkb-winstvrijstelling is een percentage van de behaalde winst. Deze winst is eerst verminderd met de ‘ondernemersaftrek’. Van het bedrag wat overblijft, na de ondernemersaftrek, krijg je fiscale aftrekpost van 14%. Hierover hoef je geen belasting te balen. Tenminste, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

mkb-winstvrijstelling

Wanneer heb je recht op de mkb-winstvrijstelling?

Heb je “winst uit onderneming” dan krijg je altijd de mkb-winstvrijstelling, de belastingdienst past deze zelf toe. Het urencriterium is niet van toepassing, wel moet je door de belastingdienst zijn aangemerkt als ondernemer en dus voldoen aan voorwaarden als aantal opdrachtgevers, zelfstandigheid enzovoort.

Hoe werkt de mkb-winstvrijstelling?

Voordat je de vrijstelling aanvraagt moet je eerst de ondernemersaftrek van de winst afhalen. Indien van toepassing zijn dit:

  • Zelfstandigenaftrek, 2018: maximaal € 7.280. Deze kan worden verhoogd met de startersaftrek. Er gelden dan wel enkele voorwaarden.
  • Startersaftrek, verhoging van de zelfstandigenaftrek, 2018: € 2.123,. Indien aan de voorwaarden wordt voldaan.
  • Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid: tot €12.000 onder bepaalde voorwaarden.
  • Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk: o.a. afhankelijk van de aangevraagde ’S&O verklaring’ bij RVO.nl.
  • Meewerkaftrek: de fiscale partner werkt 525 uur of meer mee zonder vergoeding, of de vergoeding is minder dan €5.000.
  • Stakingsaftrek: wanneer je de onderneming bijvoorbeeld hebt verkocht, maximaal € 3.630. Ook hier zijn soms bijzondere omstandigheden van toepassing.

Alle bijzonderheden van deze aftrekposten en regels worden op de site van de belastingdienst uitgelegd. Wil je je handen niet branden aan deze materie dan helpen wij je graag op weg. Het is ons vak, we vinden het leuk om je hiermee op weg te helpen.

Wat zijn de voordelen van deze mkb-winstvrijstelling?

Het grote voordeel van de vrijstelling is natuurlijk dat jouw winst, waarover je belasting moet betalen, flink verlaagd wordt waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Zo houd je dus meer over. Helaas is er ook een nadeel, als er verlies wordt gemaakt verkleint de mkb-winstvrijstelling het verlies en dit is dus nadeliger voor je.

Gerelateerde artikelen

Kappersadministratie, net dat ene stapje extra

Mijn naam is Ronald Geerlings, de drijvende kracht achter kappersadministratie. Met een team van vier man staan wij elke dag voor jou, als kapper, klaar. Wij helpen je bij je complete administratie. Wij hebben ons voor de volle 100% toegelegd op de kappersbranche waardoor wij dit vak van A tot Z kennen.

Wanneer je wilt weten of je recht hebt op mkb-winstvrijstelling dan kunnen wij je hierbij helpen!

 

Liever bellen: 0573 459210

Over de schrijver
Mijn naam is Ronald Geerlings, de drijvende kracht achter kappersadministratie. Met ons team staan wij elke dag voor jou, als kapper, klaar. Wij helpen je bij je complete administratie en de invulling van personeelszaken. Wij hebben ons voor de volle 100% toegelegd op de kappersbranche waardoor wij dit vak van A tot Z kennen.
Reactie plaatsen