Wat is inkomstenbelasting?

Woon je in Nederland of heb je inkomsten vanuit Nederland dan moet je hierover inkomstenbelasting betalen. Deze belasting betaal je over je inkomen, over spaargeld of eventuele beleggingen. De Belastingdienst int jaarlijks de inkomstenbelasting.

Inkomstenbelasting en ZZP’er

Of en hoe je aangifte Inkomstenbelasting moet doen hangt af van meerdere factoren. Vervolgens is het van belang om te bepalen of je een particuliere aangifte Inkomstenbelasting moet doen of een ondernemersaangifte.

Wil je weten of je aangifte moet doen?

Ondernemerscheck

Op de site van de Belastingdienst kun je de ondernemerscheck doen. Aan de hand van een aantal vragen wordt bepaald of je als ondernemer in aanmerking komt voor de IB Aangifte.

Word je beschouwd als ondernemer en voldoe je ook nog eens aan het urencriterium dan kun je gebruik maken van aantrekkelijke fiscale aftrekposten als zelfstandigenaftrek, startersaftrek en kleinschaligheids investeringsaftrek.

Inkomstenbelasting kapper

Als ondernemer betaal je inkomstenbelasting over het inkomen wat je hebt

Hoe betaal je de inkomstenbelasting?

Doorgaans moet jouw aangifte ingediend zijn rond april/mei. Op het moment dat de belastingdienst de aangiftes heeft verwerkt krijg je een overzicht thuisgestuurd van het te betalen bedrag (of je krijgt geld terug).

Het is echter ook mogelijk om de inkomstenbelasting in termijnen vooruit te betalen. Dit is een voorschot, is het voorschot te hoog geweest dan krijg je het verschil terug en vice versa. Op basis van de geschatte winst wordt een maandbedrag bepaald wat je elke maand overmaakt naar de belastingdienst. Voordeel hiervan is dat je de betaling spreidt en niet achteraf wordt geconfronteerd met een groot te betalen bedrag..

Btw afdragen

Naast inkomstenbelasting betaal je omzetbelasting (ook wel btw) over de producten en diensten die je levert. Dit is een belasting die de overheid heft op de verkoop van diensten en producten.

Nog meer interessante artikelen

Heb je deze artikelen al gelezen?

Hulp bij je administratie

Wil je als kapper hulp bij jouw belastingadministratie, dan kunnen wij je helpen. Wij verzorgen voor jou ondersteuning bij:

Contact

Heb je nog vragen, neem gerust contact met ons op!

Over de schrijver
Mijn naam is Ronald Geerlings, de drijvende kracht achter kappersadministratie. Met ons team staan wij elke dag voor jou, als kapper, klaar. Wij helpen je bij je complete administratie en de invulling van personeelszaken. Wij hebben ons voor de volle 100% toegelegd op de kappersbranche waardoor wij dit vak van A tot Z kennen.
Reactie plaatsen