Als kapsalon je tarieven aanpassen: Wijzigingen CAO en BTW doorrekenen

Als kapsalon je tarieven aanpassen: Wijzigingen CAO en BTW doorrekenen

In de nieuwe kappers cao zijn een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd die directe gevolgen hebben voor jouw kapperszaak. Hoewel de cao perikelen nog niet helemaal achter de rug zijn, hebben de meeste werkgevers de salarissen van hun medewerkers per 1 mei 2018 verhoogd met 2,5%. Ook is in deze cao afgesproken dat de salarissen met ingang van 1 januari worden verhoogd met 1,85%.

Zie ook: Wijzigingen in CAO voor kappers

De gevolgen van de loonsverhogingen

Uiteraard heeft de loonsverhoging voor medewerkers gevolgen voor de exploitatie van jouw salon. De loonkosten zijn al gestegen en zullen nog meer stijgen.

Let op: niet alleen de loonkosten stijgen niet met bovengenoemde percentages. Ook betaal je meer werkgeverslasten over deze salarisverhogingen.

Loonkosten verwerken in tarieven

Omdat de loonkosten en werkgeverslasten stijgen is het van belang dat de tarieven in de kapsalon verhoogd worden. Gemiddeld zullen de loonkosten per 1 mei met 3,25% zijn toegenomen als gevolg van de cao-verhoging. Per 1 januari 2019 zal dit gemiddeld 2,40% zijn.

BTW Verhoging + loonkosten doorrekenen in tarief kapsalon

BTW-Verhoging

Op een rijtje: per 1 januari 2019 zijn er drie aspecten die bepalend zijn voor een aanpassing van je tarieven:

  • Stijging van de prijsindex met 2,5%
  • Stijging van de loonkosten en werkgeverslasten
  • BTW verhoging van 6% naar 9%

Deze maatregelen betekenen dat actie is vereist en je de tarieven in de salon moet verhogen.

Wat betekent dit nu voor jou:

Heel concreet betekent dit het volgende:

  • Als je de tarieven in mei niet hebt aangepast dan moet je de tarieven per 1 januari met minimaal 11,15% verhogen
  • Heb je de tarieven in mei wel aangepast dan is de aanpassing per 1 januari minimaal 7,90%

Wanneer voer je de aanpassing in tarief door?

Uiteraard ben je vrij om te bepalen op welk moment je de tariefsaanpassing doorvoert. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om op 1 januari alleen de 3% btw-verhoging door te voeren en het restant al per 1 december 2018. Of per 1 januari de btw- en de cao verhoging en het restant per 1 december.

Doe wat jou het best lijkt maar bereken de stijging van de kosten en de btw wel door omdat je anders het resultaat van je salon aan het uithollen bent.

Kappersadministratie, net dat ene stapje extra

Mijn naam is Ronald Geerlings, de drijvende kracht achter kappersadministratie. Met ons team staan wij elke dag voor jou, als kapper, klaar. Wij helpen je bij je complete administratie en de invulling van personeelszaken. Wij hebben ons voor de volle 100% toegelegd op de kappersbranche waardoor wij dit vak van A tot Z kennen. COncreet kun je bij ons terecht voor de volgende diensten:

Liever bellen: 0573 459210

Gerelateerde artikelen

Bron: DAS rechtsbijstand

Over de schrijver
Mijn naam is Ronald Geerlings, de drijvende kracht achter kappersadministratie. Met ons team staan wij elke dag voor jou, als kapper, klaar. Wij helpen je bij je complete administratie en de invulling van personeelszaken. Wij hebben ons voor de volle 100% toegelegd op de kappersbranche waardoor wij dit vak van A tot Z kennen.
Reactie plaatsen