Zelfstandig kapper en zwanger?

Ben je zelfstandig kapster en vraag je je af of je recht hebt op een zwangerschapsuitkering? De rechtbank Midden-Nederland heeft uitspraak gedaan in een zaak die een kapper heeft aangespannen.

Waar draait het om?

Dit is het gevolg van een uitspraak die rechtbank Midden-Nederland heeft gedaan in een zaak die FNV heeft gevoerd namens een zzp’er die in deze periode zwanger is geweest en volgens het UWV geen recht had op een bevallingsuitkering. Augustus 2004 verviel het recht op een bevallingsuitkering voor zelfstandig ondernemers (dus ook zzp’ers) en later (in juni 2008) besloot het kabinet deze regeling toch weer in te voeren.

Onrechtvaardig, dus naar de rechter

Een ondernemer die lid was van FNV Zelfstandigen vond dit onrechtvaardig en is samen met FNV ten strijde getrokken. Eerdere aangespannen zaken liepen op niets uit, maar nu heeft de rechter de ondernemer gelijk gegeven. Het VN comité voor het uitbannen van discriminatie van vrouwen gaf haar al eerder gelijk. Uiteraard gaat het UWV in beroep, dus het laatste woord hierover is nog niet gezegd.

Uitkering aanvragen bij UWV

Om je rechten veilig te stellen is het raadzaam om toch vast een uitkering aan te vragen bij het UWV. Dus ben je in de betreffende periode zwanger geweest en was je thuiskapper, zelfstandig kapster met een salon of anderszins zzp’er lees dan hier meer over het vervolg van deze zaak: http://tinyurl.com/hml92d7.

Over de schrijver
Mijn naam is Ronald Geerlings, de drijvende kracht achter kappersadministratie. Met ons team staan wij elke dag voor jou, als kapper, klaar. Wij helpen je bij je complete administratie en de invulling van personeelszaken. Wij hebben ons voor de volle 100% toegelegd op de kappersbranche waardoor wij dit vak van A tot Z kennen.
Reactie plaatsen