Vanaf maandag 15 februari 2021 kan NOW 3.2 worden aangevraagd, het tijdvak januari tot en met maart 2021.
Het voorschot wordt gebaseerd op de loonsom juni 2020, het percentage NOW uitkering is 85% (bij 100% omzetverlies) en net als vorige keren moet het omzetverlies minimaal 20% zijn. De referentieperiode voor berekening van het omzetverlies is niet gewijzigd en zal voor de meesten zijn: omzet 2019 gedeeld door 4.
Welke periode moet ik nu kiezen voor bepaling van het omzetverlies? Er zijn 4 situaties:
- Je hebt geen NOW 3.1 aangevraagd (tijdvak oktober tot en met december).
In dit geval mag je kiezen of je de aaneengesloten periode van 3 maanden wil laten starten op 1 januari, 1 februari of 1 maart. Als je verwacht dat de salon weer open mag op 3 maart, dan ligt het voor de hand om de periode te laten starten op 1 januari. Immers, over de maanden januari en februari is er 100% omzetverlies (verkoop van pakketjes even buiten beschouwing gelaten) en maart zal dan qua omzet een prima maand worden.
- Je hebt NOW 3.1 aangevraagd en voor de berekening van het omzetverlies gekozen voor oktober tot en met december.
Omdat de perioden voor de berekening van het omzetverlies moeten aansluiten op de vorige periode, heb je geen keus en móet je bij de aanvraag voor NOW 3.2 kiezen voor januari als startperiode en wordt de periode voor berekening van het omzetverlies dus januari-februari-maart. Blijft over welk percentage omzetverlies je moet opgeven. Een grove inschatting is: januari geen omzet dus 100% omzetverlies. Februari geen omzet dus 100% omzetverlies. Stel dat de salon op 3 maart weer open mag, dan zal maart een hogere omzet dan gemiddeld hebben, stel omzet 150%, dus 50% meer omzet. Het gemiddelde percentage omzetverlies is dan (januari 100% + februari 100% – maart 50%) gedeeld door 3 maanden is 50% gemiddeld.
- Je hebt NOW 3.1 aangevraagd en voor de berekening van het omzetverlies gekozen voor november tot en met januari.
Omdat de perioden voor de berekening van het omzetverlies moeten aansluiten op de vorige periode, heb je geen keus en móet je bij de aanvraag voor NOW 3.2 kiezen voor februari als startperiode en wordt de periode voor berekening van het omzetverlies dus februari-maart-april. Blijft over welk percentage omzet verlies je moet opgeven. Een grove inschatting is: februari geen omzet dus 100% omzetverlies. Stel dat de salon op 3 maart weer open mag, dan zal maart een hogere omzet dan gemiddeld hebben, stel omzet 150%, dus 50% meer omzet. April naar verwachting een normale maand, dus geen omzetverlies. Het gemiddelde percentage omzetverlies is dan (februari 100% -maart 50% + april 0%) gedeeld door 3 maanden is 17% gemiddeld. Hiermee voldoe je niet aan de eis van minimaal 20%. Stel dat maart geen 150% omzet is maar 140% dan wordt het gemiddelde omzetverlies (februari 100% – maart 40% + april 0%) gedeeld door 3 maanden is 20%. Hiermee voldoe je dan precies aan de minimumeis van 20%.
- Je hebt NOW 3.1 aangevraagd en voor de berekening van het omzetverlies gekozen voor december tot en met februari.
Omdat de perioden voor de berekening van het omzetverlies moeten aansluiten op de vorige periode, heb je geen keus en móet je bij de aanvraag voor NOW 3.2 kiezen voor maart als startperiode en wordt de periode voor berekening van het omzetverlies dus maart-april-mei. Blijft over welk percentage omzet verlies je moet opgeven. Een grove inschatting is: Stel dat de salon op 3 maart weer open mag, dan zal maart een hogere omzet dan gemiddeld hebben, stel omzet 150%, dus 50% meer omzet. April en mei naar verwachting een normale maand, dus geen omzetverlies. Het gemiddelde percentage omzetverlies is dan (maart -50% + april 0% + mei 0%) gedeeld door 3 maanden is 0% gemiddeld. Hiermee voldoe je niet aan de eis van minimaal 20%. In deze situatie lijkt het er dus op dat je alleen recht op NOW 3.2 hebt als de salon in maart gesloten blijft en de omzet april en mei niet teveel uitschieters naar boven heeft.
De relatie tussen het tijdvak NOW (NOW 3.2 januari-februari-maart 2021) en de periode waarover het omzetverlies wordt berekend, is niet voor iedereen duidelijk. Hopelijk is dat met bovenstaande situaties duidelijker geworden.
Op de site van de Kamer van Koophandel en UWV staan de voorwaarden uitvoerig beschreven en kun je ook een link vinden om een proefberekening te maken.