Werkkleding

Kleren maken de vrouw, ook in jouw salon? 

Je bent trots op je vak, op hoe je salon is ingericht, waar je voor staat en trots op de mensen met wie je werkt. Jij als saloneigenaar straalt dit van nature al uit...en hoe is dat bij jouw medewerkers? Natuurlijk verzorgen zij zich allemaal goed, maar straalt hun werkkleding ook dát uit wat jij zo graag ziet? Als jij wilt dat je medewerkers tijdens het werk op dezelfde manier gekleed zijn, komen de kosten van die kleding voor jouw rekening.

Het verstrekken van werkkleding is niet belast met loonbelasting en premies als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • De werknemer de kleding niet meer naar huis neemt, of
  • De kleding niet geschikt is voor privé gebruik, of
  • De kleding (wel geschikt is voor privé gebruik, maar) voorzien is van het logo of de naam van de werkgever, welke groter is afgebeeld dan 70 vierkante centimeter (bijv. 7 bij 10 cm).

Worden er aan medewerkers vergoedingen gegeven voor de aanschaf van kleding, dan dient deze op gelijke grondslag plaats te vinden voor vrouwen en mannen, opdat er geen onbehoorlijk onderscheid tussen hen wordt gemaakt (2.6.).

Onbelast

In het eerste geval is de regel simpel: de werkgever bepaalt de noodzaak van het dragen van dit soort specifieke werkkleding die alleen op het werk gedragen wordt. Dan is het ook terecht dat de werkgever daarvoor betaalt. Dit soort werkkleding kan dus altijd onbelast worden vergoed of verstrekt. Werknemers hoeven dit soort werkkleding dus niet als loon in natura op te geven bij hun belastingaangifte.

Belast

Anders ligt het bij de vergoeding of verstrekking van kleding die u ook voor andere gelegenheden kunt gebruiken. De fiscus ziet dat standaard als loon in natura, de werknemer moet er dus loonbelasting over betalen, die de werkgever moet inhouden.

Logo

Er is één ‘tenzij’ op deze laatste regel: als op elk ‘gewoon’ kledingstuk een joekel van een logo van de werkgever staat. Dit logo moet dan wel een oppervlakte hebben van ten minste 70 vierkante centimeter en op elk kledingstuk staan. In dat geval kan de werkgever die kleding ook onbelast vergoeden of verstrekken. En dat geldt ook voor het wassen van die bedrijfskleding.


Reactie plaatsen