Boekhouding en salonautomatisering: 3 tips voor meer winst

Boekhouding en salonautomatisering: 3 tips voor meer winst

Wij hebben een drietal tips voor je op een rij gezet waarmee we de voordelen van salonautomatisering en je boekhouding toelichten.

[Tip 1] Maak een begroting van je kosten.

Dit is niet zo heel moeilijk. Neem als voorbeeld de administratie van 2016 en bekijk heel kritisch alle geboekte kosten. Stel jezelf de vraag of bepaalde kosten echt nodig zijn. Kan het goedkoper? Vaak sluipt er gewenning in want “ik ben al zolang klant” of “het werkt nu eenmaal zo”. Je zult zien dat er vaak alternatieven zijn waarmee je geld kunt besparen. Zijn het eenmalige kosten geweest? Deze laat je dan buiten beschouwing. De begrote kosten gebruik je nu als handvat en maandelijks vergelijk je de werkelijke kosten met je begroting. Je zult zien dat dit resultaat oplevert. Minder kosten is meer winst!

[Tip 2] Focus op kengetallen en gebruik je salonsoftware.

Wanneer je met veel verbeterpunten tegelijk bezig bent, verlies je focus. Kies daarom 1 of 2 kengetallen waaraan je wilt werken en breng maandelijks de voortgang in beeld.

Goede kengetallen zijn bijvoorbeeld:

  • gemiddelde besteding per bezoek
  • aantal nieuwe klanten en hoeveel klanten maken een vervolgafspraak
  • omzet en effectiviteit van je medewerker
  • verkoop per medewerker

Dagelijks wordt je salonsoftware gevuld met gegevens van klanten en medewerkers. Goede salonsoftware legt ook bovenstaande kengetallen vast. Gebruik je salonsoftware dus! Kies 1 of 2 kengetallen, leg in een overzicht vast wat de stand nu is zodat je een nulmeting hebt. Verwerk nu iedere maand de gegevens van die maand in het overzicht. Zo zie je snel of je vooruitgang boekt.

Maak hier tijd voor vrij. Mijn ervaring is dat een ochtend bezig zijn met deze zaken meer oplevert dan een ochtend knippen!

[Tip 3] Zoek iemand die je helpt.

Wees niet bang om te vragen. Zoek iemand die jou helpt als je het lastig vindt om een begroting te maken en kengetallen te bepalen. Zorg er wel voor dat degene die jou helpt kennis heeft van de kappersbranche!

Ook hier geldt, wees niet bang voor verandering. Denk niet “ik heb al heel lang dezelfde boekhouder” maar denk “wat heb ik nodig en krijg ik dit nu?”. Je zult zien dat er meer mogelijkheden zijn en dat die soms ook nog eens goedkoper zijn.

Dit waren ze dan, drie tips om de boekhouding van je salon en je salonsoftware slim te gebruiken.

Wil je mij een plezier doen? Deel dit bericht, Het kost jou niets en wij delen graag onze kennis.

Over de schrijver
Mijn naam is Ronald Geerlings, de drijvende kracht achter kappersadministratie. Met ons team staan wij elke dag voor jou, als kapper, klaar. Wij helpen je bij je complete administratie en de invulling van personeelszaken. Wij hebben ons voor de volle 100% toegelegd op de kappersbranche waardoor wij dit vak van A tot Z kennen.
Reactie plaatsen