Inzicht in kosten kapsalon van cruciaal belang

Droom jij al jaren over je eigen kapsalon? Of gewoon überhaupt over voor jezelf beginnen als kapper? Voor je de sprong waagt zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Iedereen die voor zichzelf begint moet namelijk goed nadenken over een aantal zaken. Alles wat je moet weten over de financiële kant van het kappersbestaan lees je hier.

Welke kosten maakt een kapper?

De kosten zijn voor elke kapper anders. Natuurlijk zit er een groot verschil tussen de kosten van een ZZP’er, die mensen aan huis knipt, en een kapper met een salon en mensen in dienst. Wat zijn de kosten waar je rekening mee moet houden? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Kosten gaan gepaard met keuzes die je maakt.

  • Kies je ervoor om mensen bij jou thuis te knippen of huur/koop je een pand?
  • Neem je mensen aan of doe je al het werk zelf?
  • Werk je met een franchise of zelfstandig?
  • Huur je een grafisch designer in voor het ontwerpen van een logo en website of regel je dit zelf?

Er is een ding belangrijk voor iedere startende ondernemer: alle kosten die je maakt moet je ook weer terugverdienen. En het liefst verdien je natuurlijk meer dan alleen de gemaakte kosten. Alleen op die manier wordt jouw onderneming een succes. Denk dus goed na over je uitgaven. Investeren in een pand, cursussen en personeel kan goed uitpakken. Het kan echter ook dat jouw onderneming door deze keuzes geen kans van slagen heeft. Denk hier dus van tevoren goed over na.

Praktische kosten

Naast een pand heb je ook nog kosten voor energie, internet, telefoon en natuurlijk verf- en haarproducten. Begin je net met jouw kapsalon en ga je actief op zoek naar nieuwe klanten? Dan zul je ook kosten maken op gebied van (online) marketing en eventuele advertenties en drukwerk.

Kosten waar veel ondernemers geen rekening mee houden zijn de zogenaamde verzekeringen die je kunt afsluiten. Zo is het voor kappers belangrijk een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Mocht een van jouw klanten iets overkomen, dan wil je immers niet zelf voor de schade opdraaien. Ook een inventaris- en arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen handig zijn.

Loonkosten

Werk je met werknemers dan zijn er uitaard ook de loonkosten. Steeds weer gaat het over de balans tussen voldoende werk, voldoende omzet en het wel of niet aannemen van een medewerker. Het is zaak dat je liquide middelen hebt om de loonkosten te kunnen betalen.

Inzicht in de kosten

Zoals je kunt zien zijn er veel verschillende kosten. Je kunt je misschien voorstellen dat je met zoveel kosten snel het overzicht verliest. Daarom is het van belang dat je vanaf het begin een helder administratiesysteem gebruikt. Duidelijk inzicht in inkomsten en kosten is essentieel voor elke ondernemer. Het bijhouden van deze data geeft je veel inzicht in de gezondheid van jouw onderneming. Hoe staan inkomsten en uitgaven met elkaar in verhouding?

Werken vanuit een plan

Ook kun je verschillen tussen kwartalen of maanden ontdekken. Wellicht geef jij elk jaar in maart veel meer geld uit, omdat je dan een cursus betaalt. Door inzicht in deze gegevens kun je jezelf voorbereiden op kosten die je de komende maanden gaat maken. Het gevoel dat je alle kosten kunt betalen is als (startende) kapper natuurlijk erg prettig. Heb jij je administratie helemaal op orde? Dan zul je waarschijnlijk prettiger contact hebben met klanten en je beter kunnen concentreren op het knippen. En als je wilt dat klanten terugkomen, is dat natuurlijk wel zo handig.

Tip: zet altijd geld opzij

Begin jij binnenkort voor jezelf als kapper? Dan is er een belangrijke tip: reken je niet rijk en zet altijd geld opzij. Deze tip geldt eigenlijk voor elke ondernemer. Ondernemen is risico’s nemen. Je krijgt niet elke maand de 24e hetzelfde salaris op je rekening gestort. Wil je een goedlopend bedrijf opbouwen? Dan is het belangrijk dat je van elke betaling die je ontvangt een deel opzij zet.

Allereerst is er natuurlijk de Belastingdienst. Als kapper is het geld wat je verdient bruto, over je inkomsten moet nog inkomstenbelasting worden betaald en BTW worden afgedragen. Maak een berekening en zet elke maand genoeg geld op een aparte spaarrekening, speciaal voor de Belastingdienst.

Naast de Belastingdienst zijn er ook je eigen kosten. Het kan zijn dat je in sommige maanden meer klanten hebt dan in andere maanden. Dit betekent meestal dat je dan ook meer verdient. Zorg dat je in goede maanden de extra inkomsten opzij zet. Hierdoor creëer je een buffer die je kunt aanspreken wanneer je een maand minder inkomsten hebt. Zo weet je zeker dat je alle rekeningen kunt blijven betalen, ook wanneer het een maandje wat minder goed loopt. Een buffer is ook heel handig als je een keer een paar weken op vakantie wilt. Zet van elke betaling die je binnen krijgt een klein deel opzij en bouw zo gestaag een buffer op.

De achilleshiel van veel ondernemers: de administratie

De administratie wordt door veel ondernemers als vervelend en lastig ervaren. Als kapper is jouw expertise het knippen, verven en behandelen van haar. Niet het maken van spreadsheets en het invullen van belastingaangiften. Hoe groter je salon, hoe lastiger het wordt om de administratie zelf te doen. Is de administratie iets waar jij tegen opziet? Besteed je administratie dan uit aan een professional. Dan kun jij je focussen op jouw expertise en regelen zij jouw administratie. Zoek je een professional gespecialiseerd in de administratie van kappers?

Kappersadministratie, net dat ene stapje extra

Mijn naam is Ronald Geerlings, de drijvende kracht achter kappersadministratie. Met ons team staan wij elke dag voor jou, als kapper, klaar. Wij helpen je bij je complete administratie en de invulling van personeelszaken. Wij hebben ons voor de volle 100% toegelegd op de kappersbranche waardoor wij dit vak van A tot Z kennen. Concreet kun je bij ons terecht voor de volgende diensten:

Liever bellen: 0573 459210

Gerelateerde artikelen