Werkkostenregeling voor kappers

Vraag je je af wat de werkkostenregeling is en wanneer je als kapper (ondernemer) te maken hebt met deze regeling. Wij hebben dit overzichtelijk en begrijpelijk voor je op een rijtje gezet.

Wat is de werkkostenregeling?

Tot een aantal jaren geleden waren er allemaal verschillende regels voor het verstrekken van vergoedingen aan werknemers. Wilde een medewerker bedrijfsfitness doen dan waren de regels weer anders dan wanneer medewerkers zich wilden aanmelden voor het fietsplan. Deze wirwar leidde tot onduidelijkheid (en dus problemen).

Orde in de chaos

Om orde in de chaos te scheppen kwam   de werkkostenregeling. Deze regeling vertelt het volgende:

1,2% van de totale fiscale loonsom van een organisatie mag besteed worden aan vergoedingen en verstrekking (de zogenaamde vrije ruimte).

De WKR (werkkosten regeling) is verplicht voor alle werkgevers.

Op de website van de belastingdienst tref je de meest recente informatie over de werkkostenregeling.

Binnen de werkkostenregeling bestaan een vrij ruimte. Dit is een ruimte waarbinnen je vergoedingen en verstrekkingen kunt doen zonder dat je hier belasting over betaald.

Vrije ruimte

Binnen de werkkostenregeling bestaat een vrije ruimte. Dit is het maximale bedrag waarbinnen je vergoedingen en verstrekkingen kunt doen aan je medewerkers zonder dat je hier belasting over betaald (onbelast dus. Een voorbeeld van deze vergoedingen en verstrekkingen zijn kerstpakketten, cadeautjes voor een verjaardag, een personeelsuitje enzovoort.

Zijn de vergoedingen en verstrekkingen die thuishoren in de vrije ruimte meer dan het beschikbare bedrag van de vrije ruimte (1,2% van de loonsom) dan wacht een eindheffing van de belastingdienst. Dit kost dan 80% van de overschrijding. Een kerstpakket van € 50 gaat je dan € 90 kosten. Zorg dus dat je in de gaten houdt (of laat houden)hoeveel vrije ruimte er nog beschikbaar is, zulke onaangename verrassingen wil je voorkomen.

Kort samengevat

De werkkostenregeling schrijft voor dat alles wat jij als werkgever aan jouw werknemer vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt voor zijn of haar dienstbetrekking moet worden beoordeeld of het een gerichte vrijstelling of nihilwaardering is. Is dit niet het geval dan wordt het gezien als loon en snoept het vrije ruimte op.

Voorbeeld van gerichte vrijstellingen zijn reiskosten openbaar vervoer, reiskosten woon-werk, maaltijdvergoedingen koopavond en overwerk, cursussen en trainingen.

Voorbeeld van gerichte vrijstellingen zijn koffie en thee op de werkvloer, arbo voorzieningen en werkkleding (mits die voldoet aan de regels omtrent werkkleding).

Nog meer interessante artikelen

Heb je deze artikelen al gelezen?

Hulp bij je administratie

Wil je gebruik maken van onze kennis en ervaring? Wij verzorgen voor jou ondersteuning bij:

Contact

De werkkostenregeling is een moeilijk onderwerp en kan soms erg ingewikkeld zijn. Wil je dit goed op orde hebben? Wij weten van de hoed en de rand. Neem gerust contact met ons op!