Omzetbelasting of BTW betalen als kapper?

Omzetbelasting of btw is geld dat jij als ondernemer dient te betalen aan de belastingdienst over de verkoop van producten of diensten. Deze omzetbelasting reken je door aan je klanten waardoor zij het uiteindelijk betalen.

Wanneer je als kapper een behandeling verzorgt of een haarverzorgingsproduct verkoopt betaal je belasting. Om deze omzetbelasting te kunnen betalen reken je deze belasting  door op de verkoopprijs van je behandeling of het verzorgingsproduct waardoor jouw klant de belasting betaald.

Btw betalen aan de belastingdienst

Wanneer je omzet maakt, moet je dus   een X percentage BTW van de omzet betalen aan de belastingdienst. Hoe hoog dit bedrag is hangt af van het percentage btw dat geldt voor de diensten die je levert of het product dat je verkoopt. Daarnaast hangt wat je moet betalen ook af van de btw die jij hebt betaald aan jouw leveranciers. De btw die jij hebt betaald mag je verrekenen met de btw over jouw omzet en die jij moet afdragen aan de belastingdienst.

Btw-tarief als kapper

Btw-tarieven zijn verdeeld in percentages van 0%, 9% en 21%. Valt het product of de dienst die je levert onder het btw-tarief van 9%? Dan gaat er 9/109 deel van de verkoopprijs naar de belastingdienst.

Als kapper heb je te maken met producten en diensten die onder het 9% en 21% tarief vallen.

BTW Tarief Kapper

Als kapper bereken je de omzetbelasting door naar klanten

Het BTW-tarief van 9% voor een kapsalon

De volgende diensten vallen voor een kapsalon onder het 9% tarief.

Kapperswerkzaamheden

Kapperswerkzaamheden zijn belast met 9% btw. Dit zijn werkzaamheden zoals knippen, wassen, föhnen, verven, permanenten en scheren en trimmen van de baarden.

Producten bij het behandelen van het haar

Alle producten die kappers verbruiken bij het behandelen van haar, zoals shampoo, haarverf, permanent-vloeistof, crème en gel maken deel uit van de behandelprijs en vallen daarom onder het btw-tarief van 9%.

Haarversieringen

Haarversieringen die in het haar worden gebracht, zoals strikken, linten, kralen en veertjes vallen onder het tarief van 9%.

Haarextensies, pruiken en toupets

Het aanbrengen van haarextensies en het aanmeten van pruiken en toupets worden ook belast met het btw-tarief van 9%. Echter valt het gebruikte materiaal, zoals de pruik, de extensies en de toupets zelf, onder het 21% tarief.

Omzetbelasting kapper

Als kapper heb je te maken met een btw-tarief van 6% en 21%. Dit is afhankelijk van de diensten en producten die je verkoopt.

Het btw-tarief van 21% voor een kapsalon

De volgende producten of diensten vallen voor een kapsalon onder het btw-tarief van 21%.

Haarverzorgingsproducten

Losse verkoop van haarverzorgingsproducten valt onder het tarief van 21%.

Haarspeldjes en oorbellen

Net als de verkoop van haarverzorgingsproducten valt ook de verkoop van haarspeldjes en oorbellen onder het tarief van 21%.

Niet kenmerkende diensten

Alle diensten die niet kenmerkend zijn voor een kapperszaak vallen onder het BTW- tarief van 21%. Voorbeelden zijn schoonheidsbehandelingen, het aanbrengen van make- up, manicure, pedicure en zonnebank verhuur. 

Op de site van de belastingdienst vind je uitgebreide informatie over btw-tarieven voor kappers

Btw terugkrijgen

Maak je kosten als ondernemer dan kun je de btw die je hierover betaald terugkrijgen.

Stel dat je als kapper nieuwe kappersstoelen koopt voor een bedrag van 5000 inclusief btw. Dan krijg je het bedrag wat je aan btw betaald terug van de belastingdienst.

BTW Afdragen Kapper

Je draagt btw af bij de belastingdienst. Dit kan per maand, kwartaal of jaar

Wanneer doe je belastingaangifte

De aangifte voor de btw verzorgt je boekhouder of doe je zelf via de site van de belastingdienst. In een speciaal ingerichte omgeving vul je gegevens in als:

De btw-aangifte doe je per maand, per kwartaal of per jaar. Bij de start van je onderneming bepaald de belastingdienst het tijdvak. Meestal is dit een kwartaal. Bij regelmatige betalingsproblemen met de belastingdienst wil de belastingdienst nog wel eens het tijdvak wijzigen in een maandaangifte zodat zij dichter op je administratie zitten. Wil je zelf een kwartaaltijdvak wijzigen in een maandtijdvak zodat je maandelijks afrekent met de belastingdienst? Dat kan, maar deze keuze kun je maar één keer maken, je kunt daarna niet meer terug naar een kwartaaltijdvak.

Wil je de btw-aangifte uit handen geven? Wij helpen je graag bij het inrichten van jouw boekhouding

Inkomstenbelasting betalen

Als ondernemer en kapper heb, naast de omzetbelasting, ook te maken met het betalen van inkomstenbelasting. Deze belasting betaal je over je inkomen, over spaargeld of eventuele beleggingen.

Nog meer interessante artikelen

Heb je deze artikelen al gelezen?

Hulp bij je administratie

Wil je als kapper hulp bij jouw administratie of de opstart van een salon, dan kunnen wij je helpen. Wij verzorgen voor jou ondersteuning bij:

Contact

Heb je nog vragen, neem gerust contact met ons op!

Over de schrijver
Mijn naam is Ronald Geerlings, de drijvende kracht achter kappersadministratie. Met ons team staan wij elke dag voor jou, als kapper, klaar. Wij helpen je bij je complete administratie en de invulling van personeelszaken. Wij hebben ons voor de volle 100% toegelegd op de kappersbranche waardoor wij dit vak van A tot Z kennen.
piet jankbal
Door

piet jankbal

op 02 Dec 2019

goed verslag maar zet de puntjes nog even op de i

Sinan Uzun
Door

Sinan Uzun

op 12 Mar 2021

Geachte heer, mevrouw,De btw percentage is 9% geworden graag zsm ook aanpassen op jullie website omdat jullie boven aan google staan en nu de verkeerde informatie aan het delen zijn.

prakash paudel
Door

prakash paudel

op 05 Jan 2022

i agree , very outdated info.

Reactie plaatsen